Schrijven voor gedrukte media en schrijven voor het web

Schrijven voor het web is een kunst op zich. Waar de lezer van een boek, tijdschrift of brochure de tijd neemt om een tekst tot zich te nemen, daar willen internetgebruikers zo snel mogelijk informatie vinden. De schrijver van webteksten moet hiermee rekening houden. Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen gedrukte teksten en webteksten op een rij.

De lengte van de tekst

Op papier is informatie beter te overzien dan op een beeldscherm. De lezer van een gedrukte tekst zal dan ook weinig moeite hebben met lange teksten en paragrafen. Dat is anders met de lezer van webteksten. Online lezers geven de voorkeur aan beknopte en overzichtelijke teksten met korte alinea’s en veel witregels.

Tussenkopjes

De lezer van webteksten leest een tekst zelden van begin tot eind, maar scant de tekst om snel bruikbare informatie te vinden. De schrijver van een webtekst doet er dan ook goed aan om veel tussenkopjes met zoektermen te gebruiken. Dat maakt het lezen van de tekst een stuk eenvoudiger.

Taalgebruik

Het lezerspubliek van gedrukte teksten is vaak duidelijk omschreven. Een webtekst is in principe geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in het tekstonderwerp. Een webtekst moet daarom voor iedereen begrijpelijk zijn. Jargon, ingewikkelde zinsconstructies en metaforen kan de schrijver van een webtekst het beste achterwege laten. Schrijf duidelijk, eenvoudig en informeel.

Schrijven voor zoekmachines

Auteurs van online teksten schrijven niet alleen voor mensen, maar ook voor zoekmachines. Om de vindbaarheid van een website te vergroten, moet een webtekstschrijver op een zo natuurlijk mogelijke manier zoektermen in de tekst verwerken. Dat is een uitdaging waar de schrijver van gedrukte teksten niet mee te maken krijgt.

Opsommingen

Lezers op internet houden van opsommingen. Opsommingen maken de tekst levendig en lezen snel weg. Ideaal om de voordelen van een product en de unique sellings points van een bedrijf te benadrukken.