Mielenkiintoinen artikkeli: 4 ohjetta kirjoittajalle
Mikä on se asia joka yhdistää mielenkiintoisia kirjoja, artikkeleita tai blogikirjoituksia? Mikä koukuttaa lukijan jäämään ja lukemaan jutun loppuun asti? Kirjoittaminen on jännittävää puuhaa. Ihanteellisesti se lähtee joko kirjoittajan omasta intohimosta tai ilmaisunhalusta, mutta voi monesti olla myös mekaanista tilaustyötä tai varsinaisen työn kylkiäinen jota tarvitaan muiden palveluiden markkinointiin. Olipa lähtökohtana mikä tahansa, on olemassa muutamia universaaleja ohjeita jotka auttavat mielenkiintoisen artikkelin luomisessa. Kirjoittajan oma asiantuntemus ja halu jakaa tietoa on todella hyvä lähtökohta ja iso plussa, mutta nämä ohjeet pätevät myös muunlaiseen kirjoitustyöhön.
- 1. Rakenne
Ennen yksityiskohtiin paneutumista on tiedon jäsentäminen ja suurpiirteisen rakenteen luominen kirjoittajalle suureksi avuksi. Tätä runkoa on työn edetessä helppo täydentää ja muokata. Käytä ranskalaisia viivoja tai piirrä kaavio, metodeja on yhtä monia kuin on tekijöitä. Rakenne on kaiken A ja O.
- 2. Kohderyhmä
Jos kyseessä on markkinointiteksti tulee ottaa huomioon artikkelin kohderyhmä: millaisista ihmisistä on kyse, mitkä ovat heidän mielenkiinnon kohteensa ja mikä mahdollisesti herättää heidän kiinnostuksensa? Kirjoitusta voi värittää kohderyhmän mukaan joko lisäämällä mukaan vetäviä yksityiskohtia, tai muokkaamalla jutun kirjoitustyyliä kohderyhmälle sopivaksi. Teini-ikäisille koululaisille suunnattu artikkeli on kirjoitettu eri tavalla kuin aikuisopiskelijoille vaikka aihepiiri pysyisi samana. Kieliasu tulee kohdistaa kulloisenkin tehtävän mukaan.
- 3. Virheetön teksti
Oikoluku ja kielioppivirheiden korjaaminen on itsestäänselvyys. Selkeää ja virheetöntä tekstiä on mukava lukea eikä moni lukija tahdo kuluttaa aikaansa monimutkaisten lauserakenteiden tavaamiseen. Teksti tulisi pitää soljuvana ja lauseet helppoina ja suhteellisen lyhyinä, paitsi jos kyseessä on kaunokirjallinen artikkeli jonka kohderyhmä etsii juuri tämäntyyppistä materiaalia. Monimutkaisesta tai hankalasta aiheesta kerrottaessa lukijaa auttaa asian pilkkominen pieniksi paloiksi, näin asiaan tutustuminen käy mahdollisimman helposti. Sopivien ja asiaankuuluvien kielikuvien käyttäminen on taitolaji johon kannattaa perehtyä.
- 4. Toiston välttäminen
Toistoa kannattaa välttää, tai enintään sitä voi käyttää lopputiivistelmässä jossa suurpiirteisesti kerrataan artikkelin tärkeimmät asiat. Siinä missä artikkelin alku on yleisön koukuttamista varten, voi sen lopussa kohdistaa lukijalle aihepiiriin liittyvän viestin tai kysymyksen.
Kaikki kommunikaation muodot ovat vastavuoroisia, myös kirjoittaminen. Älä siis kirjoita vain itsellesi! Jos tahdot lukijoiden reagoivan täytyy sinun luoda heihin yhteys. Mielenkiintoisen sisällön lisäksi tarvitset artikkeliisi selkeän rakenteen, kohderyhmälle räätälöidyn kirjoitustyylin sekä tietysti virheettömän ja helppolukuisen tekstin josta ei löydy turhaa toistoa. Harjoitus tekee mestarin, ja oman kirjoitusmetodisi löydät vain kokeilemalla.