Kolme asiaa, joista tunnistaa ammattimaisen tekstin tuottajan

Luovien tuotteiden laadun arviointi on tunnetusti tunnepohjaista ja vaikeasti mitattavaa. Myös tekstit ovat luovia tuotteita. Jos tekstin tavoitteena on edistää myyntiä ja houkutella huomiota, arviointi on kuitenkin hieman helpompaa, koska päämäärä on selvä. Kannattaa pyrkiä sellaisten piirteiden hahmottamiseen, jotka edistävät näitä päämääriä. Piirteet koskevat niin kirjoittajaa itseään kuin itse tekstiäkin.

Tekstin koostamiseen ja kielioppiin liittyvät kysymykset jätetään tässä vähemmälle huomiolle. On itsestään selvää että näiden tulisi olla kohdallaan. Keskitytään olennaiseen: onko kirjoittajalla tarvittavat valmiudet tuottaa tekstiä ammattina? Seuraavaa mallia voi käyttää sekä kirjoittaja että tekstin arvioija (esimerkiksi työnantaja):

Nopeus

Loputtomaan tekstin viilaamiseen ei ole työelämässä aikaa. Usein tehtävien pitää olla valmiita mieluiten jo eilen. Jos tunnistaa itsessään kirjoittajana tällaisia piirteitä, niistä kannattaa opetella eroon. Eihän tässä olla kirjoittamassa väitöskirjaa, eikä myöskään tiiliskiviromaania. Arvioija puolestaan saa olla varuillaan, jos tulokset antavat jatkuvasti odottaa itseään.

Mukautuvuus

Kenelle teksti on suunnattu? Tekstin pitää puhutella kohderyhmäänsä, muuten sillä ei ole mahdollisuuksia. Jos käyttää samaa tyyliä sekä teatterista että kasinopeleistä kirjoittaessaan, ei voi olla varma että viesti löytää perille. Arvioijan on helppo havaita jo ensimmäisestä artikkelista, onko tekstin tuottajasta kyseiseen tehtävään.

Yleissivistys

Tämä on välttämätöntä. Täytyy pystyä kirjoittamaan miltei aiheesta kuin aiheesta. Kukaan ei voi tietää kaikkea joka asiasta, mutta uuden tiedon hankkiminen ja ideointi on helpompaa, jos on jo entuudestaan vankka yleistietämys. Yleisesti ottaen henkilöt jotka kirjoittavat, myös lukevat paljon, koska tekstit luonnollisesti kiinnostavat heitä. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle hakeutuminen voi kuitenkin olla haastavaa, koska on mukavampi kirjoittaa itseä kiehtovista aiheista.

Ilman näitä ominaisuuksia on hankala pärjätä kirjoittamisen ammattilaisena. Kaikkia voi toki opetella. Nopeutta syntyy kokemuksesta ja rutiinista. Mukautuvuutta voi opetella vaikka mielikuvaharjoituksilla: kuvittele yleisö eteesi, ja kysy itseltäsi keitä ja millaisia he ovat. Miten puhuisit heille? On myös hyvä idea lukea alan tekstejä, ja miettiä niiden rakennetta, sanastoa ja sävyä. Ja jos yleissivistys jostain syystä tuntuu riittämättömältä, niin mikä sen antoisampaa kuin ryhtyä kohentamaan sitä?