Hyvien tuoteselosteiden merkitys
Hyvän tuoteselosteen merkitystä ei tule koskaan vähätellä tai aliarvioida. Elämäni aikana olen useaan otteeseen törmännyt tuotteeseen, jonka valmistajayrityksen henkilöstössä ei selvästikään olla ymmärretty tätä mielestäni yksiselitteistä tosiasiaa. Usein kuulee sanottavan, ettei mielipiteistä voi kiistellä, mutta tuoteselosteista puhuttaessa en ole valmis myöntämään, että yllämainittu olisi mitään muuta kuin pelkkää faktaa.
Tuotteet, joissa olen nähnyt mielestäni puutteellisia merkintöjä, eivät rajoitu vain yhteen tuoteperheeseen saatika valmistajaan vaan ne edustavat monenkirjavaa joukkoa molemmassa mainitussa määritelmässä. Yhtenä poikkeuksena voitaneen kuitenkin mainita elintarvikkeet. Vaikka tässä tuoteryhmässä pakkausten yleinen desing ja ilme ovat usein vähintäänkin rumat, niin en usko, että puutteellisista tiedoista pystyy kovin usein tämän tyypin valmisteita syyttämään. Tottakai myös poikkeuksia on varmasti mukana, mutta omassa muistissani ei ole kertoja jolloin olisin kokenut elintarvikepakkauksen selosteen olevan puutteellinen tai edes epäselvä. Toisaalta hyvinkin todennäköisesti olen elämäni aikana nähnyt, ehkä jopa ostanut, tuotteen jonka merkinnöistä on puuttunut tietoja. Elintarvikkeiden oleminen yleensä poikkeus, joissa ei nähdä virheellisiä tai puutteellisia tietoja, perustuukin vain omaan arviooni asian laidasta. Voidaan myöskin sanoa, että ruoka- ja juomatuotteissa oikeiden selosteiden merkitys on allergioiden vuoksi myös äärimmäisen tärkeää.
Puuttellisten tietojen haitallisuutta yritystoiminnalle voi vain arvailla tarkkojen lukujen saamisen ollessa täysin mahdotonta. Jokainen voi kuitenkin esittää omat arvionsa siitä, miten usein ostopäätös jää tapahtumatta kun asiakas ei saa täydellistä kuvaa ja määrää tietoa tuotteesta; tosin taas päinvastaisesti voidaan todeta, että varmasti usein asiakas ostaa tuotteen koska ei tiedä siitä kaikkea.
Loppuun voisin vielä todeta sen, että ehkä jopa puutteellisia tuotetietoja useammin tulee nähneeksi tuotteen jonka tuoteseloste on yksinkertaisesti epäselvä, eikä niinkään puutteellinen.
Asiakas ei usein saa oikeaa kuvaa asiasta jota hän on ostamassa ja tämä saattaa johtaa ostopäätöksen peruuntumiseen tai reklamaatioihin myöhemmässä vaiheessa. Lienee sanomattakin selvää, että molemmat skenaariot ovat yritystoiminnan kannalta ei-toivottavia asioita. Pimittällä tarkoituksella tietoja myytävästä tuotteesta ei pitkässä juoksussa menesty mikään yritys; vain valmistamalla korkealaatuisia tuotteita ammattitason tuotemerkinnöillä yksikään firma voi menestyä nykypäivän raadollisessa kilpailu- ja rahayhteiskunnassa.