Hyvä SEO-kirjoittaja menee pintaa syvemmälle
Hakukoneoptimointi eli SEO (search engine optimization) on nettimarkkinoinnin tärkein tekninen kulmakivi, joka oikein toteutettuna edesauttaa artikkelien ja sivujen näkyvyyttä pienellä vaivalla osaavissa käsissä. Vaikka hakukoneita on useita, ainakin kotimaisilla markkinoilla pärjää pitkälle keskittymällä hiomaan sisältöä Googlen hakukonealgoritmeille sopivaksi. Ilman näkyvyyttä hakulistauksissa, sivujen ylläpitäjän on vaikea tavoittaa orgaanista massaa, joka etsii itselleen tarpeellisia palveluita tai tuotteita olennaisilla hakusanoilla.
Verkkosisällön tuottaminen useille eri tahoille on jo itsessään haastavaa, koska artikkelit on usein kirjoitettava muutaman päivän sisään ja aiheet voivat vaihdella laajasti. Kirjoittamisen tulisi sujua luontevasti, jotta SEO -sisältöön voi keskittää enemmän aikaa. Hyvä kirjoittaja pyrkii arvioimaan millä hakusanoilla ja mitä kautta potentiaalinen asiakas tai sivustonkävijä etsii tietoa ja miten hänen huomiostaan kilpaillaan muiden tahojen toimesta.
SEO-optimoitu artikkeli rakennetaan listaamalla ensin tärkeimmät avainsanat ja niiden haluttu esiintymistiheys julkaisussa ja näiden ympärille luodaan varsinainen leipäteksti. Linkit on syytä sijoittaa tekstin keskelle ja harkitusti otsikkoon tai väliotsikoihin. Algoritmit, jotka indeksoivat sivuja ovat pitkälle kehitettyjä ja käyttävät koneälyä arvioidakseen onko teksti ensinnäkin uniikkia ja ettei sitä ole rakennettu puhtaasti hakukoneita manipuloivaan tapaan. Tästä huonoja esimerkkejä ovat esimerkiksi hakusanojen ja linkkien liiallinen käyttö, suora plagiointi tai tekniset keinot nousta indeksissä vaikkapa meta-datan tai muun piilotetun tekstin keinoin.
Hakukoneita varten optimoidun artikkelin kirjoittajalta vaaditaan ennen kaikkea hyvää työmotivaatiota, sillä riittävän syvällinen taustoitus kulloisenkin artikkelin aiheeseen ja sen julkaisijaan on vasta puolet esityöstä. Tämän lisäksi hakulistausten kärkeen nousseet kilpailijoiden sivut ja niiden artikkelit on syytä silmäillä läpi, jotta saa kuvan mikä niissä vetää ihmisiä ja miten artikkelit käyttävät haluttuja hakusanoja hyväkseen. Aiheen tulisi myös kiinnostaa ihmisiä, olla jollain tapaa koukuttava ja tarjota jotain uutta satunnaiselle kävijälle. Jos tarkoitus on lisätä esimerkiksi myytävän verkko-osoitteen jälleenmyyntiarvoa tai kasvattaa ristiin linkitettyjen sivustojen avulla kohdesivujen sijoitusta hakutuloksissa, tällöin sisältöä tärkeämpää on tekstin monimuotoisuus ja sen sopiva pituus riippuen alustasta.
Verkkoartikkeleiden tyypillisiä sanamääriä
- alle 100 sanaa - mainosteksti esim. mainoskampanjaa tai lyhyttä tiedotusta varten.
- 200-300 sanaa - sivuston esittely
- 600 sanaa - suositeltava minimi tiiviisti kirjoitetulle nettiartikkelille
- 1000-2500 sanaa – tyypillinen blogi-kirjoitus pituus, jolle annetaan painoarvoa mm. Googlen rankingissa
Tekstin pituutta tärkeämpää on sen laatu ja avainsanojen ja fraasien hyvä sijoittelu ja pidempien kirjoitusten sujuva jäsentely helppoa lukukokemusta varten.