Copycats er skadedyr
Var Shakespeare og Hemingway dygtige forfattere? De fleste vil nok sige ja, men man behøver ikke have “Hamlet” eller “Den Gamle Mand og Havet” på samvittigheden for at være en god skribent.
Mindre kan sagtens gøre det.
Det kan være svært at vurdere, om forfatteren til en artikel er værd at bruge tid og penge på. Grundlæggende sproglig forståelse, retstavning og tegnsætning skal naturligvis være på plads, men er du på udkig efter en dygtig skribent, som kan lidt mere end at spille bolden sidelæns, så brug denne lille tjekliste, næste gang du læser en artikel.
Så får du måske en lille idé om, hvornår en skribent er en dygtig skribent, som kan sit håndværk ned i detaljen. Og som måske endda en gang imellem formår at lave kunsthåndværk.
Er det originalt?
Hvis skribenten bruger for alt mange klicheer og velkendte ordsprog, får du hurtigt fornemmelsen af at have læst artiklen før, og så bliver det ligegyldigt. Genbrug er godt, men ikke i denne sammenhæng. Og copycats er skadedyr.
Er der et godt flow?
Skribenten skal være i stand til at kombinere korte og lange sætninger, som gør artiklen mere læsevenlig. Sproget skal flyde. Og holde læserne vågne helt ned til sidste punktum.
Er det volapyk?
Er artiklen fyldt med fremmedord og knudrede indskudte sætninger, er der stor risiko for at skræmme læserne væk. En sætning skal være så simpel og let at forstå, at den kun behøver at blive læst én gang. Altså som i én gang.
Bliver du pirret?
Artiklen kan sagtens handle om et fantastisk spændende emne eller produkt, men det er ikke nogen garanti for, at den bliver læst. Overskriften skal give dig lyst til at læse videre - akkurat som en lækker lille appetizer skal give dig lyst til at sætte tænderne i en forret.
Velbekomme.