Bloggaus on taitolaji – Mitä hyvältä blogikirjoittajalta vaaditaan?
Digimaailmassa blogeja on pilvin pimein, ja nykypäivänä käytännössä kuka tahansa voi ryhtyä bloggaajaksi. Blogin perustaminen on helppoa ja nopeaa, eikä blogeissa julkaistaville teksteille ole mitään yleisiä vaatimuksia tai standardeja. Vaikka blogia voi kirjoittaa kuka tahansa, menestyvän blogin luominen on taitolaji. Tässä artikkelissa kerromme, mistä hyvän blogikirjoittajan voi tunnistaa.
Miten blogien menestystä mitataan?
Blogien, kuten käytännössä kaikkien verkkotekstien, menestystä mitataan kävijämäärän mukaan. Mitä enemmän vierailijoita blogissa on, sitä suositumpi se on ja sitä enemmän se kiinnostaa mainostajia. Bloggaajan kannalta paras vaihtoehto on, jos blogilla on vakituinen, mahdollisimman suuri lukijakunta. Tällöin mainostajat ovat kiinnostuneita blogista ja haluavat tehdä sen kanssa yhteistyötä. Miten bloggaaja sitten voi houkutella lukijoita teksteilleen? Vastaus on yksinkertainen: tuottamalla mahdollisimman paljon laadukasta sisältöä.
Kuka blogia lukee?
Blogeja lukevat nykyään lähes kaikki lukutaitoiset iästä riippumatta. Vaikka lähes kaikissa blogeissa myös kuvilla ja yleisesti visuaalisuudella on suuri merkitys, on teksti kuitenkin yleensä se tekijä, johon lukijat koukuttuvat. Jo ennen blogin perustamista kirjoittajan kannattaa miettiä, kenet hän haluaa tekstiensä lukijaksi. Jos blogissa käsitellään pikkulapsiperheen elämää, luonnollisesti myös lukijakunnan voidaan olettaa olevan perheellisiä. Jos taas kyseessä on sinkkupariskunnan matkablogi, koostuu lukijakunta todennäköisesti pääosin jollain tavalla samassa elämäntilanteessa olevista tai muista kroonista matkakuumetta potevista ihmisistä. Blogin kirjoittaminen on pitkäjänteistä työtä, joten aiheeksi kannattaa valita sellainen, joka todennäköisesti kiinnostaa itseä myös vuosien päästä.
Kirjakieltä vai puhekieltä?
Lukijakunnan määrittely etukäteen on jossain määrin hankalaa, mutta se on tärkeä kysymys, sillä se vaikuttaa myös kirjoitustyylin valintaa. Aikuista lukijakuntaa tavoitellessa kannattaa yleensä pysyä asiatyylisellä linjalla ja välttää liian puhekielistä, slangimaista kielenkäyttöä, kun taas nuorta lukijakuntaa tavoitellessa puhekielimäinen kirjoitustyyli saattaa olla jopa välttämättömyys. Lähtökohtaisesti kannattaa valita tyyli, joka itselle tuntuu luontevimmalta ja ominaisimmalta. Persoona saa näkyä tekstissä, mutta toki bloggaajan on hyvä tiedostaa myös se, että esimerkiksi yhdyssanavirheet ärsyttävät monia lukijoita ja saattavat siksi vähentää blogin suosiota.
Hakukoneiden hallitsija
Uusien lukijoiden haaliminen on tärkeää kaikille bloggaajille. Hyvä bloggaaja hallitsee hakukoneoptimoinnin ja osaa tuottaa hakukoneiden kannalta optimaalisinta tekstiä. Suomen kieli on hakukoneille edelleen vaikeaa, sillä ne eivät tunnista kaikkia sanojemme taivutusmuotoja. Kirjoittajan kannalta tämä on haaste mutta toisaalta myös mahdollisuus, sillä taitavat, hakukoneoptimoitua tekstiä parhaiten tuottavat kirjoittajat menestyvät blogimaailmassa varmasti.